maandag 14 maart 2016

Van de Cauberg naar de Col de la Colombiere

Als mens met Parkinson kun je  je vraagtekens zetten als je gaat trainen voor de col colombiere, berg eerste cat. Tour de France 15e etappe. Met in de laatste 5 km een gemiddeld stijgingen percentage van 10%, gemiddeld!  En toch ga ik het doen. 2 Juli staat fietsenvoor.nl in het teken van de Parkinson verenging met als doel: Parkinson op de kaart zetten.

Vergeleken een jaar geleden sta ik er veel beter voor, fysiek heb ik groen licht. De stress fiets test zeer goed afgelegd bij de cardioloog. Het training schema ontloopt het train schema van de Amstel Gold race (125km) niet. Dat was het schema waar mee ik wilde gaan trainen voor de Boogie Extreme / bike4parkinson ’16 100 km.

Daarbij is op moment het fietsen mijn beste medicijn. Na een intensief stuk fietsen word de drukte en de chaos in mijn hoofd minder,  even rust. Het lopen gaat steeds beter, gewoon de hond uitlaten in mijn eentje was vroeger moeizaam. Ik verviel snel in of in het klassieke Parkinson geschuifel of juist over bewegelijkheid maar zeker nu ik weer drie keer per week sport kan ik weer een stevig rondje op tempo lopen. Wat daarbij ook erg lekker is dat ik mijn energie en kracht ook de emotionele kwijt kan.
Daarbij sinds ik echt weer ben gaan fietsen doe ik alles op de fiets en bakfiets. Mijn reder in noot van een aantal jaar geleden mijn “scootmobiel” staat te verfstoffen.

Heel mooi zo’n opsomming maar kan ik door omstandigheden twee weken niet sporten, een griep b.v. dan komt met rasse schreden de stramheid en traagheid zowel fysiek als mentaal snel terug. Stress is er ook zo een die in een rap tempo de Parkinson kan laten domineren. De ellende is dat die kant veel mensen niet zien simpel weg om dat ik bijna het huis niet uit kom. Kom ik dat dan wel in zón periode dan kost dat zo veel energie dat daar thuis zelfde simpelste dingen bijna niet meer gaan. Die kant is alleen zichtbaar voor mijn naasten vaak, zeker omdat niet vaak echt over praat want als ik mensen vertel hoe het echt is haken ze af. Heftig of echt? Nee… Einde gesprek.

Het fietsen heeft mij veel gebracht, terug gebracht. Veel van waar ik al afscheid van had genomen of het aan het nemen was kan nu , weliswaar soms aangepast weer. Er is weer een stuk eigen regie terug. En dan de kick van de goede afloop de Cauberg tijdens boogie extreme! Toch is dat niet het tot nu toe behaalde hoogte punt door het fietsen.

Als je traint om met fietsen ben je bezig met weerstand training, duurtraining en herstel training., je leert te doseren met je eigen energie. Dat in combinatie dat je altijd rekening dient te houden met de soms er grillige Parkinson en me moest aanleren een plan b en c achter de hand te moet hebben is gaan lijden  tot een nieuwe soort leven stijl. Met die manier van denken en doen ben ik met mijn zoon Lukas van drie naar Seal Amsterdam geweest. Ik, snel overprikkelde Parkinson patiënt met mijn zoontje tussen 500.000 mensen ….. : ) Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik daar aan denk.

Fietsenvoor.nl 2016  gaat om Parkinson op de kaart te zetten en ik wil daar mijn steen aan bij dragen. De realiteit is dat is dat ik Parkinson heb en dat is een grillig, heftige regressieve ziekte. Wat van daag nog mogelijk leek kan morgen voorbij zijn en wat vandaag niet kan, kan misschien door een net andere samenstelling van medicijnen volgende week wel. Als eerste de weg naar de col colombiere te volg via facebook en blog een leven met Parkinson. En dan …… de berg op, op de dag dat de tour begint , ik die vier jaar geleden nog geen 200 meter meer normaal kon lopen fietst de colombiere op.

Ik zou geen betere manier weten om Parkinson op de kaart te kunnen zetten.

Wordt vervolgt!


Meer info  www.fietsenvoor.nl